Vol Verwachting - Hoe meet ik mijn TOG waarde?

Blog TOG-waardes

Het is belangrijk dat een baby het niet te warm of te koud heeft tijdens de slaap. Het lukt een jonge baby namelijk nog niet goed om zelf zijn eigen warmte te reguleren.

Je weet zelf wel hoe vervelend een te warm bed is. Je transpireert en krijgt het benauwd. Je gooit de warme deken of het dekbed van je af. Jouw baby kan dit nog niet zelf doen. Probeer dus af en toe te controleren hoe je kindje er bij ligt. Voelt het hoofdje niet te warm? Zijn de voetjes en het halsje niet te koud? Is je baby zweterig en klam? Zeker als er een griepje in het spel is, moet de hitte ergens heen kunnen.

Een baby die te warm is toegedekt of aangekleed, kan oververhit raken. En oververhitting is een factor die het risico op wiegendood vergroot. Nou ja, je kunt zelf best inschatten hoe warm of koud het in de kamer is. En opnieuw: beter iets te koud dan te warm!
Ouders vinden het vaak lastig inschatten hoe warm ze hun kindje moeten toedekken.

Zelf controleren en je gezonde verstand gebruiken is de beste methode om je kindje veilig te laten slapen. Een slaapkamertemperatuur van 16 – 18°C is ideaal. Als je wil controleren of een slapende baby het niet te warm of te koud heeft, kun je dit testen door met de bovenkant van je vingers de achterkant van het nekje te voelen. Voelt het lauw aan, dan heeft de baby het aangenaam.

Daarnaast is er ook een technisch hulpmiddel: de TOG waarde. Dit is een puntensysteem voor de isolerende kwaliteit van bedtextiel. Hoe kouder de omgeving is, des te hoger de TOG waarde mag zijn. En omgekeerd: hoe warmer de slaapkamer, des te minder TOG je nodig hebt.

Waar staat de afkorting TOG voor?

TOG staat voor Thermall Overall Grade en geeft aan hoe goed een product de lichaamswarmte vasthoudt in bijvoorbeeld slaapzakken, dekens, bij inbakerdoeken en kleding etc.

Een TOG-waarde geeft aan hoe warm een stof is
De TOG-waarde is een richtlijn die helpt bij het aankleden en toedekken van je baby. Ieder kledingstuk en textielproduct heeft een eigen TOG-waarde.

Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer de stof.
Kleding of textiel met een lagere TOG-waarde ventileert beter en is dus koeler. Afhankelijk van de kamertemperatuur wordt een maximale TOG-waarde aangeraden.

Welke TOG-waarde is nodig?

Welke TOG-waarde nodig is, is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Hoe warmer de omgeving is, hoe lager de benodigde TOG-waarde. En omgekeerd: ligt je baby in een koude kamer? Dan heb je een hogere TOG-waarde nodig om de gewenste temperatuur te bereiken

Wetenschappers adviseren om bij een kamertemperatuur van 16-18 graden, een baby niet warmer toe te dekken dan een TOG-waarde van maximaal 4.0. Dit houdt in dat de waarde van de kleding, de slaapzak en eventueel een deken en laken bij elkaar opgeteld wordt.

Samen mag dit niet meer dan 4.0 zijn. Let op: bij een dubbelgeslagen deken is de TOG-waarde natuurlijk hoger!

TOG-waarde tabel

In deze tabel zie je welke TOG-waardes je kunt aanhouden bij verschillende temperaturen, en wat dat betekent voor het gebruik van kleding en beddengoed:

TemperatuurTOG-waardeOpmerking
lager dan 16°C​3.5-4.0 TOG ​(slaapzak + deken met laken)
16-18°C2.5 TOG ​(slaapzak + laken)
18-20°C​2.0 TOG
20-22°C​1.5 ​(zomerslaapzak/dunne deken)
22-24°C​1.0 ​(luier met laken of luier met romper)
25°C en warmer​0.5 ​(alleen een luier)

Let op: TOG waardes mag je niet bij elkaar optellen. Dit heeft te maken met de isolerende luchtlaag die tussen twee lagen in zit. Deze luchtlaag creëert altijd extra warmte. Luister naar je eigen gevoel en gebruik je gezond verstand.

De TOG waarde loopt op van 0 tot 4 en geldt alleen bij kamertemperatuur. Je mag de TOG waarde dus niet aanhouden voor buitenshuis.

Waar staat de TOG-waarde?

Waar kan je de TOG-waarde vinden op producten? Deze waarde staat meestal op het label van babykleding en babytextiel. Een TOG-waarde is niet wettelijk verplicht, dus op niet alle labels zal de waarde worden vermeld.

TOG-waarde is een richtlijn

De TOG-waarde is een handige richtlijn voor het aankleden en toedekken van je baby op de juiste manier. Onthoud wel altijd dat deze waarde een richtlijn is en geen wet.

Heb je het idee dat je baby het niet warm genoeg heeft of juist te warm? Vertrouw dan op je gevoel. Blijf altijd je eigen gezonde verstand gebruiken en controleer regelmatig of je baby het te koud of te warm heeft