Vol Verwachting - Babybedje opgemaakt met een rammelaar

Hoe maak je een babybedje op?

Als je zwanger bent, komt er zoveel op je af. Er is veel wat je nog niet weet en wat allemaal de eerste keer is. Je leven gaat best op z’n kop. Hoe ga je dat allemaal doen? En wat heb ik allemaal nodig?

Bij Vol Verwachting staan we voor al je vragen voor je klaar. In de pop-up laten we je graag zien hoe je bijvoorbeeld een bedje op moet maken in die eerste belangrijke weken na de geboorte. Je kunt het maar alvast een keer gezien hebben. En gelukkig hoef je niet alles te onthouden. Want als je kindje er dan is komt er een kraamverzorgster bij jou thuis, die jou en je eventuele partner, álles leert wat je nodig hebt om vol zelfvertrouwen voor jouw kleintje te zorgen.

Veilig slapen

We hebben Laura Boom, kraamverzorgster bij Kraamcentrum Echt uitgenodigd om alles eens goed uit te leggen voor jullie.

“In het eigen bedje of wiegje slaapt een baby het veiligst.” legt Laura uit. “Als de baby bij jou in bed ligt kan het kindje het te warm krijgen of met het gezichtje tegen de kussens aandrukken. Ook kan het zijn als jullie heel moe zijn dat je in je slaap op de baby rolt. Dit willen we echt voorkomen natuurlijk. Het bedje moet ook vrij zijn van knuffels en kussens.

Op de rug is de meest veilige slaaphouding. Zo ligt een baby met het gezichtje vrij. Er komt een moment dat baby’s zichzelf gemakkelijk en snel om kunnen draaien. Dan kunnen ze zelf hun slaaphouding bepalen. Let op dat je baby’s tijdens het slapen de ene keer met het hoofdje naar links, de andere keer naar rechts laat liggen. Zo voorkom je dat het hoofdje niet scheef groeit.

Controleer regelmatig de temperatuur van je baby. De beste manier is als je baby slaapt, te voelen aan het nekje. Voelt die lauw aan, dan heeft de baby het aangenaam.”

Vol Verwachting - Babybedje met een houten rammelaar

Wat heb je nodig voor het opmaken van het babybed?

Molton hoeslaken
Je begint met een molton hoeslaken. Een molton is een wat dikker hoeslaken (wat veel vocht opneemt) en het matrasje beschermt bij ongelukjes. Deze doe je om het matrasje.

Hoeslaken
Daarna doe je over het molton hoeslaken een gewoon hoeslaken om het matrasje.

Hydrofiele multidoek
Waar je kleintje met z’n hoofdje komt te liggen leggen we meestal een hydrofiele doek of luier neer. Deze doek vouw je in een driehoek/punt. En leg je met de punt naar boven in het bedje. Aan de zijkant en boven stop je de luier goed onder het matrasje in. Als je baby een beetje spuugt hoef je alleen deze doek te vervangen en niet gelijk het hele bedje te verschonen. Dat scheelt toch weer een hoop werk!

Wat voor laken heb je dan nodig?

Wij adviseren lakens van 100% katoen. Deze kan je strak instoppen en geven het meest comfortabel gevoel qua ademend vermogen.

Een paar vragen die belangrijk zijn voor de keuze van je deken. Wanneer verwacht je jouw kleintje? In het najaar, in het voorjaar? Als je uitgerekend bent in de koudere maanden is fijn een warmer gevoerd dekentje te kiezen. Verwacht jij een lente- of een zomerbaby? Kies dan voor een ongevoerd dekentje. Twijfel je? Kies dan een ongevoerd dekentje. Dit kan je namelijk ook in combinatie gebruiken met een katoenen dekentje of dubbel leggen. Bij een gevoerd dekentje wordt dit echt te warm.

Bij een wieg adviseren we je een dekentje van 75 x 100cm. Bij een ledikant kies je voor 100 x 150cm.

Vol Verwachting - Baby bedje met knuffel

Hoe maak je een baby bed op?

Laura vertelt: “Als een baby pas geboren is maak je een bedje kort op. Kort opmaken doe je met een laken en een deken. Het lakentje en het dekentje leg je op elkaar. Zorg dat je aan de bovenkant van het laken ruimte hebt zodat je de bovenste rand van de laken over de deken kunt vouwen.

Het kindje leg je met de voetjes bijna bij het voeteneinde. Zo kan het kindje niet omlaag onder het dekentje komen. Je maakt het bedje kort en strak op. Stop de deken met het lakentje goed strak in onder het matras bij het voeteneind en aan de zijkanten. Wat je over hebt stop je ook allemaal onder het matrasje in. Doe dit zo strak mogelijk. Het kindje kan zich zo minder gemakkelijk omdraaien. Ook vinden baby’s dit heel fijn, het strakke instoppen geeft je kleintje een geborgen gevoel.”

Vol Verwachting - Vier makkelijke stappen hoe je een babybedje opmaakt

Vol Verwachting - Opgevouwen bed producten voor een babybedje

Hoeveel heb je nodig?

Aan één setje beddengoed heb je helaas niet genoeg. Het is altijd fijn om reserve in de kast te hebben liggen, wanneer dingen in de was moeten (of liggen). We zeggen vaak: 1 in de was, 1 op het bedje en 1 schoon in de kast.

Wij hopen dat je iets hebt aan de tips over hoe je het bedje van jouw baby opmaakt. Mocht het nog niet duidelijk zijn of heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn er voor jou!