Vol Verwachting - Ingebakerde baby in slaap in de box

Inbakeren: waarom en hoe doe je dat?

Veel ouders worstelen met de vraag hoe ze hun kindje rustig kunnen houden. Inbakeren is een geweldige manier om je baby rustig te krijgen en hem comfortabel te laten slapen. In deze blog gaan we dieper in op de voordelen van inbakeren, hoe je je baby op een veilige manier inbakert en wanneer je beter wel en geen gebruik kunt maken van deze manier om je baby te kalmeren. Lees snel verder om meer te weten te komen over de wonderen van het inbakeren!

Wat is inbakeren?

De meeste pasgeboren baby’s zijn enorm beweeglijk, maar hebben zelf nog weinig controle over hun bewegingen. Dit kan ervoor zorgen dat ze zichzelf wakker houden en hun welverdiende rust niet kunnen vinden. Wanneer je jouw baby gaat inbakeren beperk je deze ongecontroleerde bewegingen. Inbakeren is het stevig inpakken van je kleintje in doeken of een inbakerslaapzakje.

Op die manier voelt je baby zich geborgen. Hij komt immers ook net uit een plek waar hij stevig ingepakt zat, namelijk de baarmoeder! De buitenwereld kan met alle geluiden en bewegingsvrijheid soms te overweldigend zijn. Daarom kan inbakeren helpen om sneller in slaap te vallen.

Vol Verwachting - Kinderbedje opgemaakt met een knuffelbijtring

Vol Verwachting - Slapende baby die is ingebakerd

Dit zijn de belangrijkste voordelen van inbakeren

De eerste maanden zijn voor zowel de ouders als de baby heel intens. Jij moet je kleintje goed leren kennen en hij of zij moet wennen aan de wereld. En daar hoort ook leren slapen bij. Huilt jouw baby vaak? Heeft hij moeite met in slaap vallen?Of doet hij alleen maar korte slaapjes? Dan kan inbakeren dé ideale oplossing zijn. Inbakeren biedt namelijk veel voordelen. We hebben de belangrijkste voordelen van inbakeren voor je op een rij gezet:

  • Een ingebakerde baby is in de meeste gevallen rustiger en huilt minder. Op die manier wordt het gemakkelijker om aan een goed slaapritme te werken.
  • Het helpt je kindje bij de overgang van de baarmoeder naar de grote échte wereld. Inbakeren geeft een veilig en geborgen gevoel.
  • Inbakeren kan de kwaliteit van de slaap verbeteren. Doordat de omgeving veiliger voelt zal je kindje lekkerder slapen en dus meer rust ervaren.
  • Het helpt je kindje om te leren gaan met stress en angst. Hierdoor zal hij minder risico lopen op gezondheidsproblemen.

Je baby veilig inbakeren doe je zo

Je wil jouw baby op een goede en veilige manier inbakeren. Hoe doe je dat? Dat is afhankelijk van het inbakerproduct dat je gebruikt. Zo kun je een inbakerslaapzak of hydrofiele doek gebruiken.

Inbakeren met een inbakerslaapzak

Veel ouders kiezen ervoor om een inbakerslaapzak aan te schaffen, omdat het heel gemakkelijk werkt.

Sommige inbakerslaapzakken lijken veel op een normale slaapzak, maar dan zonder openingen voor de armpjes van je baby. De inbakerslaapzak van Koeka bijvoorbeeld heeft knippers aan de mouwtjes. Het merk Jollein heeft coconslaapzakjes.

Wij zijn zelf erg enthousiast over de inbakerslaapzakken van Puckababy Piep en de swaddlemeyco van Meyco

Met deze slaapzakjes creëer je een soort coconnetje voor je kleintje. Je zorgt ervoor dat je kleintje niet meer met zijn armpjes om zich heen kan zwaaien. We vertellen je iets meer hierover.

Vol Verwachting - De verschillende stappen voor het veilig inbakeren van je baby

Puckababy Piep inbakerslaapzakje
Het Puckababy Piep inbakerslaapzakje is het milde alternatief op inbakeren. Het inbakerslaapzakje heeft een unieke vorm en heeft een zachte buikband. Deze buikband zorgt voor extra geborgenheid en verlicht de darmkrampjes door de lichte druk. Ook zorgt het ervoor dat je kleintje niet naar onder kan zakken. De armpjes van je baby liggen losjes over de buikband. De armpjes kunnen nog wel bewegen, maar je kleintje kan zichzelf niet wakker slaan. De Puckababy Piep wordt gesloten met een rits aan de zijkant. En aan de onderkant zit een koordje waarmee je de Puckababy Piep op maat maakt.

Swaddlemeyco inbakerslaapzakje

De swaddlemeyco is één inbakerslaapzakje met klittenband. Handig in gebruik en de prijs is ook heel vriendelijk! De armpjes van je kleintje liggen naast het lichaam. 

We raden je aan om altijd de gebruiksaanwijzing te lezen voordat je jouw kleintje gaat inbakeren in de inbakerslaapzak. Zo weet je zeker dat je het op een veilige manier doet. 

 

Vol Verwachting - Instructies voor het inbakeren met Swaddle

Inbakeren met een extra grote hydrofiele doek, ook wel swaddle genoemd

Heb je geen inbakerslaapzak? Dan kun je jouw baby ook inbakeren in een extra grote hydrofiele doek. Volg de onderstaande stappen om je baby op een veilige manier in te bakeren:

Je legt de hydrofiele doek in een ruitvorm. Vervolgens vouw je de bovenste hoek om. 

Leg jouw baby in het midden van de hoek en zorg ervoor dat de schouders ter hoogte van de vouwrand liggen. 

Daarna pak je de rechterhoek van de hydrofiele doek en doe je deze over het armpje schuin onder je baby. Stop de punt in onder de rug en zorg ervoor dat het armpje gestrekt is. 

Hierna kan je de andere zijkant op exact dezelfde manier over de andere arm slaan. 

Wikkel tot slot het uiteinde om. Je kindje is nu klaar om te slapen! 

Wanneer je baby wel en niet inbakeren?

Inbakeren is een zeer effectieve manier om je baby rust te bieden wanneer hij onrustig of overprikkeld is. Maakt jouw baby zichzelf steeds wakker omdat hij geen controle heeft over zijn bewegingen? Of merk je dat je baby moeite heeft met in slaap vallen of zijn de slaapjes erg kort? Ook dan kan inbakeren de ideale oplossing zijn.

Toch zijn er ook een aantal momenten waarop je jouw baby beter niet kunt inbakeren. Bijvoorbeeld wanneer je baby koorts heeft, de eerste 24 uur na een vaccinatie of wanneer je baby last heeft van benauwdheid of een luchtweginfectie. Ook is het verstandig om je baby niet in te bakeren wanneer hij in een stuit heeft gelegen. De kans op een heupafwijking is in dit geval namelijk groter.

Overigens is het dan wel mogelijk om een inbakerslaapzakje te gebruiken. Hierbij is je baby namelijk wat minder strak ingewikkeld. Heeft je baby in een stuit gelegen maar blijkt uit een echo dat alles in orde is met de heupjes? Dan kun je jouw kleintje ook gewoon wat strakker inbakeren. Overleg dit soort dingen altijd even met de kraamhulp, dokter of consultatiebureau.

Het is overigens ook niet de bedoeling om je baby de hele dag ingebakerd te laten zijn. Baker je kindje alleen in als hij onrustig is of tijdens het slapen. Check altijd bij een zorgprofessional, zoals bijvoorbeeld je verloskundige of de onrust van je kindje geen medische oorzaak heeft voordat je begint met inbakeren.

Vol Verwachting - Puckababy inwikkel doek

Wanneer ga je het inbakeren afbouwen?

Merk je dat jouw kleintje zich langzaam zelfstandig begint om te rollen? Start dan met het afbouwen van het inbakeren. Sommige ouders stoppen per direct met inbakeren terwijl andere ouders het liever langzaam afbouwen. Kijk wat het beste werkt bij jouw baby. We raden je wel aan om te stoppen met afbouwen op een dag dat je baby in een goed humeur is en je verder geen drukke activiteiten op de planning hebt staan. Het is voor je kindje namelijk moeilijker om in slaap te vallen wanneer hij of zij overprikkeld is.

Verder is het belangrijk om hetzelfde ritme als altijd aan te houden. Dus hebben jullie een bepaald ritueel voordat je baby gaat slapen? Zet dit dan gewoon door zodat je kindje begrijpt dat het bedtijd is. Wil jij het inbakeren op een rustige manier afbouwen? Dan kun je bijvoorbeeld eerst één armpje buiten de inbakerslaapzak houden en vervolgens beide armpjes. Je kunt er ook voor kiezen om één slaapje per dag zonder inbakerslaapzak te doen en de rest nog met. Kies dan altijd voor het dutje dat je baby het makkelijkst doet. Je kunt het aantal slaapjes met inbakerslaapzak op die manier langzaam afbouwen.

Vol Verwachting - Baby die is ingebakerd in een wit met groen gestipte wikkeldoek