Vol Verwachting - Close-up van houten blokken speelgoed met kind op de achtergrond

Veilig babyspeelgoed voor je kleintje

Babyspeelgoed is verkrijgbaar in alle soorten en maten. Het ziet er allemaal enorm schattig uit, maar het speelgoed is niet altijd even veilig. En dat is wel ontzettend belangrijk. Want babyspeelgoed moet niet alleen leuk en leerzaam zijn, maar ook veilig! In deze blog vertellen we je alles over geschikt speelgoed voor verschillende leeftijdscategorieën. Op die manier kan jouw kleintje onbezorgd leren en spelen.

Goed babyspeelgoed biedt ontzettend veel voordelen

Een populair kraamcadeau is babyspeelgoed. En waarschijnlijk schaf je zelf ook nog het een en ander aan. Alleen maar positief, want spelen met speelgoed is van groot belang voor je kleintje. Door te spelen ontwikkelt jouw baby zijn motoriek en hersenen. Bovendien worden de fantasie en nieuwsgierigheid geprikkeld. Daarnaast bevordert het spelen ook het zelfvertrouwen. Dat komt omdat jouw kindje steeds meer ontdekt dat hij zelf iets kan doen met de rammelaar, het boekje of de knuffel.

Ben jij op zoek naar babyspeelgoed? Dan let je logischerwijs goed op of het speelgoed leuk en educatief is. Echter is er nog een aspect dat veel belangrijker is om op te letten: is het babyspeelgoed wel veilig? Om te voorkomen dat je jouw kindje in gevaar brengt door te laten spelen met onveilig speelgoed, moet je op een aantal dingen letten. Daar vertellen we je graag meer over.

Vol Verwachting - Kinderkassa met houten munten en biljetten
Vol Verwachting - Meisje met die met blokken speelt

Kijk altijd naar de leeftijdsaanduiding op het babyspeelgoed

Op vrijwel ieder speelgoed vind je de leeftijdsaanduiding. Zo wordt er bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen speelgoed dat geschikt is voor kindjes van 0 tot 3 jaar en speelgoed voor oudere kinderen. Er is namelijk veel speelgoed dat niet bestemd is voor kindjes jonger dan 3 jaar oud. Dit staat dan altijd aangegeven met de tekst ‘Niet bedoeld voor kinderen jonger dan 3 jaar’. Ook kan er een soort verbodsbord opstaan waar een afbeelding van een baby en de tekst ‘0-3’ zijn doorgestreept.

Wanneer speelgoed niet geschikt is voor kindjes onder de 3 jaar, komt dit vaak omdat er kleine onderdelen aanwezig zijn. Wanneer jonge kindjes dit in hun mond stoppen kunnen ze erin stikken. Ook wordt dit vaak aangegeven bij producten die kleiner zijn dan 4 centimeter. Dit kunnen ze namelijk in het geheel in hun mond stoppen, waardoor er ook risico ontstaat tot verstikking.

Veilig babyspeelgoed per leeftijd

Wij horen overigens regelmatig terug dat ouders soms wel 20-25 spuugdoekjes in huis hebben. Zij gebruiken de spuugdoekjes bijvoorbeeld ook om toeschietmelk in de bh op te vangen of om de billetjes van de baby mee droog te deppen wanneer zij deze schoon hebben gemaakt met vochtige billendoekjes. Als een mini handdoekje. Je kunt spuugdoekjes dus creatief inzetten in verschillende situaties. Neem gerust een kijkje in ons assortiment aan spuugdoekjes.

Vol Verwachting - Kind speelt met educatief kinderspeelgoed

0-4 maanden 

Jouw baby is vanaf enkele maanden gek op felle kleuren en duidelijke vormen. Hij kijkt op deze leeftijd graag naar dingen die bewegen. Vanaf drie maanden kan je baby hier zelfs al naar grijpen. Voorbeelden van geschikt babyspeelgoed binnen deze leeftijdscategorie zijn muziekdoosjes, stoffen ballen of grijpspeeltjes boven de kinderwagen of de wieg.

4-6 maanden 

Voor een baby tussen de 4 en 6 maanden kun je het beste een rammelaar, bijtring of knuffeltjes met een belletje erin aanschaffen.

6-12 maanden 

Is jouw baby tussen de 6 en 12 maanden oud? Dan kan hij zich prima vermaken met plastic ringen, waterspeelgoed, grote en kleine ballen, stapelbekers, autootjes, vliegtuigjes etc.

1-2 jaar 

Kindjes van één tot twee jaar oud spelen graag met bijvoorbeeld blokken, een baby telefoon, een pop, een knuffelbeer, puzzels en kinderkeukengerij.

Waar moet je op letten bij het kiezen van babyspeelgoed?

Je weet nu dat geschikt en veilig babyspeelgoed per leeftijdscategorie anders is. Naast de leeftijdsaanduiding is het van belang om ook naar andere zaken te kijken. We noemen een aantal belangrijke punten op:

Kijk goed of er geen losse onderdelen aan het babyspeelgoed zitten. Let ook goed op scherpe randjes waar jouw kleintje zich aan kan bezeren. Kies bijvoorbeeld altijd voor knuffels waarbij de oogjes geborduurd zijn.

Wanneer je houten speelgoed koopt, is het essentieel dat het niet kan splinteren. Ook mogen er geen spijkers inzitten. 

Speelgoed met touwtjes of koorden die langer zijn dan 30 centimeter kunnen gevaarlijk zijn voor kinderen tot 3 jaar oud. Zij kunnen hier namelijk in verstikt raken.

Speelgoed dat gemaakt is van schuim is eigenlijk nooit geschikt voor baby’s. Dit komt omdat het risicovolle stoffen kan afgeven.

Zitten er batterijen in het speelgoed? Dan moeten deze achter een gesloten klepje zitten. Een kind moet het klepje niet zelf kunnen opentrekken. Als een kindje een (knoop)batterij inslikt, dan kan dit levensgevaarlijk zijn.

Koop nooit babyspeelgoed dat veel lawaai maakt. Als je baby het speelgoed te dicht bij zijn oor houdt, kan hij gehoorschade krijgen. Probeer het speelgoed daarom eerst zelf uit en houd het bij je oor terwijl het geluid afspeelt.

Kies altijd voor babyspeelgoed dat je kunt wassen of gemakkelijk af kunt doen met een doek of spons. Baby’s stoppen het speelgoed namelijk veel in hun mond waardoor ze veel bacteriën binnenkrijgen. Bij speelgoed met een batterij moet op de gebruiksaanwijzing staan hoe je het kunt schoonmaken. Bovendien vinden kindjes het heerlijk om aan het waslabeltje te friemelen!

Vol Verwachting - Kind speelt met educatief speelgoed om de hand oog coördinatie te verbeteren
Vol Verwachting - Een speelgoed taartje

Het veiligste materiaal voor babyspeelgoed

Iedereen heeft een andere voorkeur wat betreft materialen voor babyspeelgoed. De populairste materiaalsoorten zijn hout en plastic. Hierbij is één materiaalsoort niet specifiek veiliger dan de ander, zolang je maar kiest voor veilig babyspeelgoed. Of je nu voor hout of plastic gaat, beide materiaalsoorten kunnen schadelijke stoffen bevatten. Deze bevinden zich vaak in de lak van het speelgoed. Denk aan schadelijke stoffen zoals chryseen (een kankerverwekkende koolwaterstof) of benzidine (een bestanddeel van verf). Kies daarom bij voorkeur altijd voor ongelakt of speelgoed met kindvriendelijke verf van bijvoorbeeld de merken Jollein of Little Dutch. 

Knuffel

Het populairste babyspeelgoed is ongetwijfeld de knuffel. Veel kindjes kunnen zelfs niet zonder hun favoriete knuffel slapen. De knuffel geeft een veilig gevoel en het biedt troost wanneer je kleintje dit nodig heeft. Let bij plucheknuffels wel altijd goed op of de haren niet te makkelijk loslaten. Wanneer je baby op de knuffel sabbelt kan hij de haren namelijk makkelijk binnenkrijgen.

Ook is het van groot belang dat je de knuffel kunt wassen. Je kindje zal de knuffel overal mee naar toe nemen en af en toe laten vallen. Hierdoor wordt de knuffel snel vies en dan is het fijn als je deze kunt wassen. Wil jij weten hoe je dé ideale knuffel voor je baby vindt? Lees dan onze blog ‘Zo vind je dé perfecte baby knuffel’.

Vol Verwachting - Meisje met twee verschillende knuffel konijnen buiten
Vol Verwachting - Slapend kind met knuffeldoek knuffel

Knuffeldoek

Naast de traditionele knuffel is de knuffeldoek ook zeer populair babyspeelgoed. Een knuffeldoek biedt comfort, geborgenheid en een geruststellend gevoel. Ga je een knuffeldoek aanschaffen? Kijk dan goed naar je eigen behoeftes en naar wat je baby op dat moment nodig heeft. Ook bij de knuffeldoek is het essentieel dat er geen onderdelen op zitten die gemakkelijk los kunnen laten.

Daarnaast moet je goed kijken naar het materiaal van dit babyspeelgoed. Je moet het materiaal namelijk wel kunnen wassen. Goed reinigen is een must omdat je kleintje de knuffeldoek veel in zijn mond stopt. Neem gerust een kijkje in ons assortiment aan knuffeldoekjes. 

Bijtring

Heeft jouw kleintje last van doorkomende tandjes? Dan is een bijtring op dit moment hét ideale babyspeelgoed. Het verlicht namelijk de pijn van je kind en er kan heerlijk mee gespeeld worden. Je kunt bijtringen kopen van verschillende materialen. Denk aan hout, natuurrubber, plastic of kunststof.

Wanneer je een bijtring gaat kopen is het goed om te kijken of deze geschikt is voor de leeftijd van je kindje. Het kan namelijk zo zijn dat jouw baby te klein is om bepaalde vormen goed vast te houden. Het kopen van de verkeerde bijtring kan ook gevaarlijk zijn! Zo geef je een kindje waarvan de tandjes al zijn doorgekomen geen bijtring met koelgel erin. Zij kunnen de bijtring namelijk kapotbijten en op die manier de koelgel inslikken.

Wil je weten waar je nog meer op moet letten bij de aanschaf van dit babyspeelgoed? Lees dan onze blog: ‘Waarom een bijtring voor je baby?’.

Vol Verwachting - Door een bijtring kijkend een baby zien die een bijtring in zijn mond heeft
Vol Verwachting - Baby kijkend naar muziek hanger die boven in de box hangt

Muziekhangers

Veel ouders kiezen ervoor om een muziekhanger in de kamer van hun kindje te hangen. Dit omdat het een kalmerende werking heeft en het je baby helpt om in slaap te vallen. Ritme, structuur en rituelen zijn heel belangrijk voor een baby. Daarom is het ook goed om voor het slapen een bepaald ritueel te hebben. Op die manier leert jouw kindje goed dat het bedtijd is.

Het afspelen van een melodie uit dit babyspeelgoed is een prima onderdeel van het slaapritueel. Kies uiteraard wel voor een muziekhanger met een rustgevend deuntje en niet voor drukke muziek. Het geluid uit de muziekhanger zal jouw kindje tot rust brengen waardoor hij heerlijk ontspannen in slaap kan vallen. Bekijk ons ruime assortiment aan muziekhangers voor jouw baby.

Educatief babyspeelgoed

In de eerste twee levensjaren leert jouw baby ontzettend veel. Dit doet hij door te spelen. Spelen helpt jouw kleintje namelijk bij de ontwikkeling van een fijne motoriek en de oog-handcoördinatie. Educatief babyspeelgoed daagt jouw kindje uit om van alles te onderzoeken. Dit heeft positieve effecten op het intellectuele vermogen en het stimuleert de creativiteit.

Let bij het kopen van educatief babyspeelgoed altijd goed op de leeftijdsindicatie op de verpakking. Uiteraard ontwikkeld ieder kind zich op zijn eigen tempo, maar het geeft je wel een duidelijk beeld van wat je wel en niet kunt aanschaffen. Vol Verwachting biedt een breed assortiment aan educatief babyspeelgoed.

Vol Verwachting - Veilig educatieve kinderboor speelgoed

Veilig en kwalitatief babyspeelgoed van Vol Verwachting

In de eerste twee levensjaren leert jouw baby ontzettend veel. Dit doet hij door te spelen. Spelen helpt jouw kleintje namelijk bij de ontwikkeling van een fijne motoriek en de oog-handcoördinatie. Educatief babyspeelgoed daagt jouw kindje uit om van alles te onderzoeken. Dit heeft positieve effecten op het intellectuele vermogen en het stimuleert de creativiteit.

Let bij het kopen van educatief babyspeelgoed altijd goed op de leeftijdsindicatie op de verpakking. Uiteraard ontwikkeld ieder kind zich op zijn eigen tempo, maar het geeft je wel een duidelijk beeld van wat je wel en niet kunt aanschaffen. Vol Verwachting biedt een breed assortiment aan educatief babyspeelgoed.