Vol Verwachting - baby die op de rug ligt in een wit met gele romper

De fijnste babykleding voor de zomer

Tijdens de warme zomerdagen houd je je baby natuurlijk extra goed in de gaten. Heeft het je kleintje het niet te warm? Drinkt je baby genoeg? Welke babykleding trek je aan? En is het babykamertje niet te warm? Bij warmte kan het lastig zijn om de juiste babykleding uit de kast te halen. Daarom geven we jou in dit artikel diverse tips om de ideale babykleding uit te kiezen zodat jij lekker op pad kunt gaan met jouw kleintje.

Is de babykleding te warm of te koud? Zo check je het!

Als ouder wil je natuurlijk voorkomen dat jouw baby het te warm of te koud heeft in de babykleding. Veel ouders voelen daarom aan de handjes en voetjes van de baby. Echter heeft dit weinig zin. Bij jonge baby’s voelen de handjes en voetjes namelijk altijd fris aan. Dit heeft te maken met de bloedcirculatie. Het bloedvatensysteem is namelijk nog niet volgroeid waardoor het bloed pas als laatst de handjes en voetjes bereikt. Daarom voelen deze ook vaak het koudst aan.

Wanneer jouw baby koude handjes of voetjes heeft wil dit dus niet zeggen dat je baby het ook daadwerkelijk koud heeft. Om te checken of jouw baby het te warm of te koud heeft in de babykleding kun je jouw hand in het nekje leggen. Voelt het nekje klam en zweterig aan? Dan heeft de baby een laagje te veel aan. Voelt het wat fris aan? Trek de baby dan een extra laag aan. Is het nekje gewoon lekker warm? Dan heb je de juiste babykleding uit de kast getrokken!

Laagjes zijn belangrijk. Dan kan je je kleintje altijd een laagje uittrekken als het te warm is, of het vestje of jasje weer aantrekken.  Let op dat de kleertjes gemakkelijk aan te trekken zijn. Kies kleertjes die heerlijk zacht zijn. Stretch is ideaal. Elastische boordjes, knoopjes boven in het halsje zijn super fijn. Ook overslag is heel erg handig, want dit hoeft niet over het hoofdje.

Vol Verwachting - baby in zomer t-shirt met krokodil die hello zegt

Vol Verwachting - Baby in stoel met hoofdband en zomerkleertjes

Dit is de vuistregel om jouw baby aan te kleden in de zomer

Veel ouders vinden het in de zomer extra lastig om hun baby de juiste babykleding aan te trekken. Logisch, want je wilt voorkomen dat je baby het te warm heeft. Daarom is er een handige vuistregel om in je achterhoofd te houden tijdens het uitzoeken van de babykleding. Trek je baby hetzelfde aantal laagjes aan als jijzelf plus nog één extra laagje. Dit extra laagje babykleding is voornamelijk belangrijk bij pasgeboren baby’s of wanneer jullie naar buiten gaan.

Dus draag jij zelf een shirtje met een vest? Dan trek je de baby hetzelfde aan, maar dan met een rompertje daaronder. Onthoud wel dat deze vuistregel een algemene richtlijn is. Iedere baby is anders. Net als bij volwassenen zijn er ook baby’s die het sneller te warm of te koud hebben. Daarom is het van belang om altijd even in het nekje te voelen of de baby het te warm of te koud heeft. Zo kun jij de babykleding hierop aanpassen.

Luchtige rompertjes van katoen

Tijdens de warme dagen is een katoenen romper onmisbaar. Katoenen babykleding brengt namelijk veel voordelen met zich mee tijdens de zomer. Het materiaal is luchtig, ademend en absorberend. De baby krijgt het in een katoenen romper dus niet te warm en het zweet wordt gemakkelijk opgenomen. In deze babykleding blijft jouw baby koel en comfortabel.

Mocht het zo warm zijn dat de mussen van het dak vallen, dan is het aantrekken van alleen een katoenen rompertje voldoende. Is het een gewone warme zomerdag dan combineer je de romper bijvoorbeeld met een kort broekje of andere luchtige babykleding.

Vol Verwachting - Slapende baby in rompertje van katoenen stof

Wist je dat je de meeste rompertjes uit kunt trekken over de billen? De enveloppe hals is hier speciaal voor gemaakt. Ook rompertjes met een knoopje aan de bovenkant hoeven niet perse over het hoofdje heen. Je kunt een rompertje gewoon naar beneden oprollen of schuiven. Dit bespaard je een hoop gedoe bij een vieze luier.

Vol Verwachting - baby in een katoenen short

Een katoenen short is een absolute must have

Babykleding die absoluut niet mag ontbreken deze zomer zijn de shorts. Vol Verwachting biedt deze shorts in verschillende soorten, maten, kleurtjes en printjes. Kies bijvoorbeeld voor een short die wat losser zit, waardoor je baby voldoende vrijheid heeft om te kunnen bewegen. Geen strakke broekspijpen, maar een lekker luchtig broekje waar hij de zomer wel mee doorkomt. Ook bij deze babykleding is het verstandig om voor katoen te gaan.

Kies voor babykleding van luchtige materialen

Trek jouw baby in de zomer voornamelijk babykleding aan die gemaakt is van luchtige materialen. Natuurlijk laat jij de wollen truien en vesten in de kast hangen. Ga liever voor babykleding van bijvoorbeeld katoen. Katoen ademt goed en neemt het zweet van je baby makkelijker op. Hierdoor heeft jouw baby minder last van de warmte. Gebruik niet alleen overdag luchtige babykleding, maar ook ‘s nachts. Daarnaast is het een must om katoenen lakens te gebruiken.

Bloodstelling aan zonnestralen is niet alleen slecht voor volwassenen, maar zeker ook voor baby’s. Bescherm jouw baby dus goed tegen de zon. Denk hierbij ook aan de lichaamsdelen die niet bedekt zijn door kleding, zoals het gezichtje of het nekje van de baby. Deze lichaamsdelen kun je heel eenvoudig beschermen met bijvoorbeeld een zonnehoedje. Dit is niet alleen goede bescherming tegen de zon, het is ook nog eens enorm hip.

Bescherm het nekje en gezichtje met een zonnehoedje

Naast het aantrekken van de juiste babykleding is het bij deze hoge temperaturen ook verstandig om je baby goed in te smeren. Dit doe je met een goede zonnecrème met een zo hoog mogelijke factor.

Vol Verwachting - Zomerkleertjes aan een kleerhanger

Extra tips om je baby te beschermen tegen de hitte

Het uitzoeken van de juiste babykleding is een goede basis om jouw baby te beschermen tegen hitte. Echter kun je nog veel meer dingen doen. Hieronder geven we je een aantal handige tips.

Tip 1: Zorg voor extra vocht om uitdroging te voorkomen

Net als bij volwassenen verliezen baby’s tijdens de zomer extra vocht door het zweten. Zorg in deze periode dus ook voor babykleding dat dit vocht goed kan absorberen. Om uitdroging te voorkomen is het belangrijk om dit vocht regelmatig aan te vullen. Geef je flesvoeding? Bied je baby daarnaast dan regelmatig wat lepeltjes water aan. Wanneer je borstvoeding geeft is dit niet nodig. Jouw moedermelk wordt door de warmte automatisch wat wateriger. Wel is het verstandig om je baby wat vaker aan te leggen wanneer het écht heel warm is. Is jouw baby ouder dan zes maanden? Dan mag hij ook een flesje water of een lauwe vruchtenthee drinken.

Tip 2: Houd jouw woning zo koel mogelijk

Dit is niet alleen fijn voor de baby, maar ook voor jezelf. Om de baby ‘s nachts goed te kunnen laten slapen houd je het binnen zo koel mogelijk. Houd overdag de gordijnen, ramen en deuren zo veel mogelijk dicht. Zet vroeg in de ochtend en laat in de avond alles open zodat het flink doorwaait en afkoelt. Om verkoudheidsklachten te voorkomen is het wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je baby niet in de tocht ligt. Uiteraard trek je de baby ‘s nachts ook luchtige
babykleding aan om een goede nachtrust te bevorderen.

Tip 3: Let goed op de tekenen van uitdroging

Tijdens een hittegolf is de kans op uitdroging groter. Daarom is het belangrijk om de tekenen hiervan goed in de gaten te houden. Op die manier kun je op tijd aan de bel trekken wanneer er iets aan de hand is. Heeft jouw baby last van onderstaande klachten, neem dan contact op met je huisarts.

  • Je baby plast niet of nauwelijks
  • Last van een snelle ademhaling
  • De armen en benen voelen koud aan
  • Je baby heeft een hogere hartslag
  • De huid is minder elastisch (wanneer je een huidplooi optilt, blijft deze ‘staan’)
  • De lippen en mond zijn droog
  • Je baby drinkt de helft minder dan normaal

Tip 4: Ga veilig op pad met de kinderwagen

Gaan jullie er samen heerlijk op uit met de kinderwagen? Zorg er dan voor dat je jouw baby goed beschermt tegen zon en hitte. Dit doe je niet alleen met het aantrekken van de juiste babykleding, maar ook door bijvoorbeeld een parasolletje op te steken of de kap van de kinderwagen omlaag te doen.

We zien vaak terug dat ouders een hydrofiele doek over de opening van de kinderwagen leggen. Doe dit niet! Dit houdt de zon wel tegen, maar de temperatuur in de kinderwagen kan hierdoor met wel zeven graden stijgen.

Op die manier heeft luchtige babykleding geen zin meer. Laat je kinderwagen ook nooit in de zon staan. Je kunt een lakentje of hydrofiele luier gebruiken in plaats van een dekentje. In ons assortiment hebben we ook het merk Dooky. Dooky bevestig je aan de kinderwagen. Het zorgt voor een rustige omgeving voor je kleintje. Door Dooky heeft je kindje geen last meer van het licht, zon, wind, regen en geluid.

Dooky maak je vast met 5  ringen. Door de cover op te rollen en vast te zetten met klittenband, haal je het zonlicht uit het gezicht van je kleintje. Je rolt de cover op tot gewenste hoogte. Dooky wordt aangeraden als een van de beste opties tegen oververhitting door o.a. testinstituut TÜV.  

Tip 5: Een verfrissend bad of een heerlijk washandje

Bij hoge temperaturen is het een goed idee om je baby te verwennen met een lauw bad. Of neem samen een heerlijke douche. Je baby koelt hierdoor af en het is lekker verfrissend. Wil je de babykleding liever niet uittrekken? En wil je jouw baby gewoon even snel laten afkoelen? Dan kun je er ook voor kiezen om het gezichtje af te sponzen met een lauwwarm washandje. Maak de washand of het badje nooit te koud. Door lauwwarm water te gebruiken voorkom je grote temperatuurverschillen.

In onze webshop en babystore hebben we hele gave grote XL washanden. Deze badstof washand is speciaal voor onder de douche. De washand bedekt je onderarm. Hierdoor heb je grip op je kleintje. Zo kan je heerlijk samen onder de douche. 

Vol Verwachting - Verschillende kleuren zomerkleertjes voor kinderen

Op zoek naar hippe babykleding voor de zomer?

Vol Verwachting heeft een breed assortiment aan hippe én comfortabele babykleding voor aantrekkelijke prijzen. We kopen elke set in met meerdere combinatie mogelijkheden. Zodat je op een bepaald broekje altijd nog iets ander kunt combineren. Noppies, Baby’s Only en Dirkje hebben vaak ook bijpassende mutsjes of sokjes. De kleertjes matchen zo goed bij elkaar.

Op die manier komt jouw kleine de warme zomermaanden wel door!

Neem gerust een kijkje in onze webshop voor schattige, stoere, maar vooral praktische babykleding. Van rompers, boxpakjes, shirtjes met schattige printjes tot pyjamaatjes die je kunt personaliseren met je eigen teksten. Je bent bij Vol Verwachting aan het juiste adres.