Vol Verwachting - Baby in buggy met mutsje op

Baby mutsje: waarom en hoelang moet jouw baby deze dragen?

Een pasgeboren baby is niet in staat om de eigen lichaamstemperatuur goed te reguleren. Hierdoor kan je kleintje het snel koud krijgen. Daarom is het essentieel om je baby een baby mutsje te laten dragen. Maar tot welke leeftijd moet deze gedragen worden? En op welke momenten kan je het baby mutsje beter afzetten? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het dragen van een baby mutsje

Waarom moet een pasgeboren baby een baby mutsje dragen?

De eerste uren na de geboorte vinden er veel veranderingen plaats voor jouw baby. Het lichaampje is voor het eerst niet meer in de omgeving van een warme baarmoeder. De baby kan de eigen lichaamstemperatuur nog niet reguleren. Daarom heeft je kleintje warmte van buitenaf nodig. De meest natuurlijke manier is om de baby direct op jouw eigen warme huid te leggen. Hierdoor blijft jouw baby perfect op temperatuur.

In sommige gevallen is het helaas niet mogelijk om de baby direct op je huid te leggen. Op dat moment doe je er goed aan om je baby een baby mutsje op te zetten. Bovendien hebben baby’s in verhouding tot hun lichaam een vrij groot hoofd. Hierdoor verliezen zij de meeste warmte via hun hoofdje. Wanneer je hem of haar een baby mutsje opzet kan de baby alle energie gebruiken om zich te ontwikkelen en te groeien in plaats van om zich met warmte bezig te houden. Daarnaast biedt het baby mutsje bescherming voor te veel prikkels van buitenaf.

Vol Verwachting - Twee babies op een wit deken met mutjes op

Vol Verwachting - Twee babies met mutsjes

Tot wanneer moet de baby een baby mutsje dragen?

Wij ontvangen regelmatig de vraag hoelang een baby het baby mutsje moet dragen. Het antwoord op deze vraag is: bij iedere baby anders. Dat komt omdat het afhankelijk is van verschillende factoren. Zo heeft een te vroeg geboren baby er vaak meer moeite mee om zichzelf warm te houden dan een gezonde, voldragen baby. Een te vroeg geboren baby zou het mutsje dus langer moeten dragen. Heb jij een gezonde, voldragen baby? Dan kan het zelfs zijn dat jouw baby het baby mutsje nog geen 24 uur op hoeft te houden.

Een andere belangrijke factor is de temperatuur. Wanneer de temperatuur in jouw woning midden in de zomer niet onder de 25 graden komt, dan is een baby mutsje minder hard nodig dan wanneer je baby in de winter wordt geboren.

Wij geven meestal het advies om je baby een baby mutsje te laten dragen zolang jij denkt dat dit comfortabel voor hem of haar is. Houd er hierbij wel rekening mee dat jouw baby het met een baby mutsje op ook te warm kan krijgen. Merk jij dat je baby begint te zweten? Of lijkt hij oververhit? Dan is het natuurlijk beter om het baby mutsje af te zetten.

Is jouw baby een paar weken oud? Dan kan het baby mutsje binnenshuis wel af. Je baby kan op dit moment zichzelf goed op temperatuur houden. Bovendien moet hij zijn warmte ook kwijt kunnen. Dit doet hij voornamelijk via het hoofdje. Wanneer je jouw baby mee naar buiten neemt moet je goed naar de temperatuur en de wind kijken om te bepalen of je hem wel of geen baby mutsje opzet.

Op deze momenten moet jouw baby een mutsje dragen

Jouw baby hoeft enkel een baby mutsje te dragen als hij of zij het koud heeft. Dit bepaal je aan de hand van de leeftijd van de baby en de binnen- en buitentemperatuur. Wanneer je baby jonger dan zes maanden is en het is buiten frisser dan binnen, dan doe je er goed aan om de baby een baby mutsje op te zetten.

Om te bepalen of jouw baby het koud heeft kun je het beste in het nekje voelen. Is de temperatuur lekker warm? Dan is het goed. Voelt dit heel koud aan? Dan heeft je baby het koud. Voelt het erg warm en voelt het zelfs een beetje vochtig? Dan heeft je baby het te warm. Veel ouders voelen ook aan de handjes en voetjes om te checken of de baby het koud heeft. Echter heeft dit niet zo veel zin omdat de handjes en voetjes altijd iets kouder aanvoelen. Leg je vingers dus liever in het nekje van de baby.

Vol Verwachting - Close-up van baby met een mutjes op

Op deze momenten hoeft jouw baby geen baby mutsje te dragen

Om te voorkomen dat je baby het te warm krijgt is het in sommige gevallen beter om je baby geen baby mutsje op te zetten. Daarom beschrijven we hieronder een aantal situaties waarin jouw baby geen baby mutsje nodig heeft.

  • Wanneer de eerste dagen voorbij zijn heeft je baby ‘s nachts geen baby mutsje meer nodig. Zeker wanneer je samen slaapt heeft je baby het warm genoeg door jouw lichaamswarmte. Om warmtestuwing te voorkomen is het beter om het hoofdje niet te bedekken.
  • Ook wanneer jij niet naast jouw baby slaapt is het beter om ‘s nachts geen mutsje op te zetten. Het risico op SIDS (wiegendood) wordt hierdoor namelijk aanzienlijk hoger. Een mutsje kan tijdens het slapen makkelijk afvallen waardoor er kans op verstikking ontstaat. Gebruik in plaats van een baby mutsje ‘s nachts liever een lekkere slaapzak of een kruik.
  • Ook is een baby mutsje niet noodzakelijk wanneer de baby in een warme ruimte ligt. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval in ziekenhuizen.
  • Wanneer je jouw baby veel op je huid legt dan is jouw lichaamswarmte en een dekentje meer dan voldoende om je baby warm te houden. In dit geval is een baby mutsje dus ook niet nodig.
Vol Verwachting - Slapende baby met mutjes op een wit kleed

Hoeveel baby mutsjes heb je nodig?

In principe heb je voldoende aan 2 baby mutsjes. Het kan natuurlijk zo zijn dat jouw baby alleen de eerste dag een baby mutsje nodig heeft en dat de mutsjes daarna gewoon in de kast verdwijnen. Heeft jouw baby wel langer een mutsje nodig? Dan raden we je aan om er minimaal twee aan te schaffen. Op die manier heb je altijd een reserve muts als de ander in de was zit.

Het kan overigens nooit kwaad om wat extra baby mutsjes aan te schaffen. Het eerste baby mutsje dat je opzet zal namelijk snel vies worden door bloed en vernix. In dat geval heb je aan één schone waarschijnlijk niet voldoende.

Ook is het natuurlijk leuk om het mutsje te matchen bij de kleding! Sample + Stock Sale heeft ze in diverse kleurtjes, stofjes en prints bijpassend bij je eerste setjes. We kunnen zelfs op sommige mutsjes ook nog de naam van je kleintje drukken.

Mocht jouw baby binnenshuis geen baby mutsje meer dragen, dan kun je de extra mutsjes altijd nog gebruiken wanneer jullie naar buiten gaan. En bovendien: het is toch veel te leuk om een hoop van die kleine, lieve baby mutjes te shoppen? Op die manier kan je lekker veel afwisselen!

Hoeveel baby mutsjes heb je nodig?

Wanneer je een baby mutsje aan gaat schaffen raden we je aan om voor een zachte en ademende stof te kiezen.

Een katoenen baby mutsje is weer erg populair. Katoen ademt goed en het zit lekker. Bovendien is het vegan.

Je hebt ook nog verschillende modellen baby mutsjes. Welk model je het beste kunt kiezen is afhankelijk van jouw voorkeur. Ga jij voor het ‘gewone’ dopmutsje? Deze is er in verschillende uitvoeringen, stofjes, matrialen en printjes bijpassend bij de outfit van je kleintje. Of lijkt het je handiger om een strikmutsje te gebruiken. Hierbij kun je de lange linten onder de armpjes van je baby strikken. Kies voor een mutsje dat jij mooi vindt en die comfortabel zit bij je baby. Het is overigens ook mogelijk om een naam op het baby mutsje te laten zetten. Hoe schattig is dat?

Vol Verwachting - Collectie van verschillende kleuren babymutsjes

Vol Verwachting - slapende baby met mutsje en speen

En welke maat kies je?

Je wil natuurlijk voorkomen dat het baby mutsje eenvoudig afvalt of dat deze juist te strak zit. Dat is niet comfortabel voor je baby. De maat van het baby mutsje is gelijk aan de omtrek van het hoofdje in centimeters. In de meeste gevallen staat er bij het baby mutsje ook voor welke leeftijd deze het meest geschikt is. Denk aan ‘newborn’ of ‘0 tot 3 maanden’.

Wij adviseren voor in het beging vaak het mutsje van Funnies in het kleinste maatje of prematuur mutsje van Noppies. Het prematuur mutsje van Noppies is niet alleen geschikt voor onze hele kleintjes, maar ook super voor de eerste dagen!

Het mutsje moet goed blijven zitten zonder dat het te strak zit. Uiteraard is iedere baby anders, dus het is in het begin even passen en meten welke maat het beste bij jouw baby past.

Baby mutsjes nodig? Vol Verwachting

Ben jij nog op zoek naar een comfortabel en schattig baby mutsje voor jouw kleine? Dan ben je bij Vol Verwachting aan het juiste adres. Wij bieden een ruim assortiment aan baby mutsjes. Neem gerust een kijkje in ons assortiment! Het is bij ons ook mogelijk om een baby mutsje te laten bedrukken met een naam erop. Hoe leuk is dat?

Heb jij nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op! Wij helpen jou graag met het vinden van het juiste baby mutsje.